Increase text size Decrease text size

Hoorproblemen

TINNITUS

Bij tinnitus hoort men geluid in het oor wat niet te horen is door de omgeving. Er zijn twee soorten tinnitus: een objectieve en een subjectieve tinnitus. Bij objectieve tinnitus kan het geluid wat u hoort ook door anderen gehoord worden, door middel van een microfoon of stethoscoop. Bij de subjectieve tinnitus wordt het geluid gemaakt in de hersenen en is het door niemand anders te horen. Bijna altijd is het geluid een ruis of een pieptoon. Lange tijd was er geen behandeling mogelijk maar er is nu een therapie (de pagina met SEIO therapie - nieuwsitem) die goede resultaten geeft en waarbij de tinnitus verminderd of zelfs helemaal verdwijnt. Als u wilt weten of het ook voor u zou kunnen werken kunt u een afspraak maken. Wij verzoeken u daarbij aan te geven dat u voor tinnitusklachten komt.

MENIERE

Officieel heet Menière: de ziekte van Menière. Menière komt in aanvallen, die gepaard gaan met duizeligheid en vaak ook misselijkheid en overgeven. Vandaar de naam: ziekte van Menière. Tijdens de aanval is het gehoor vaak veel minder. Dit hersteld zich als de aanval over is maar het gehoor komt niet meer terug op het oude niveau. Het gehoor wordt na elke aanval minder, totdat men matig tot ernstig slechthorend is.

Als men een hoortoestel nodig heeft omdat het gehoor minder is geworden dan moeten we goed zoeken naar het juiste hoortoestel. Dit komt omdat het oor op een andere manier beschadigd is en dat werkt niet met de standaard waarden die fabrikanten in hoortoestellen programmeren. Kennis en tijd is hierbij erg belangrijk.

PLOTSDOOF

Als uw gehoor van het ene op het andere moment erg achteruit is gegaan dient u direct contact op te nemen met uw huisarts of de KNO-arts. Als u binnen 1 à 2 dagen gezien wordt heeft u de grootste kans om het gehoor weer terug of grotendeels terug te krijgen. Als er blijvend gehoorverlies is en u heeft een hoortoestel nodig, dan is het moeilijk om het juiste hoortoestel te vinden. De beschadiging die in het oor is opgetreden kan ervoor zorgen dat het oor anders op geluid reageert dan voor de plotsdoofheid. Als u de tijd neemt en krijgt om het juiste toestel te vinden kan het resultaat zijn dat u weer goed kunt horen. Met onze kennis kunnen wij u het beste helpen.

VERGADEREN

Als u problemen met vergaderen heeft, dan heeft u waarschijnlijk een hoge-tonen of een zwaarder gehoorverlies. Bij een hoge-tonenverlies is het mogelijk, dat als u de hoge tonen corrigeert, u de gesprekken gewoon weer kunt volgen. Bij zwaardere hoorverliezen is het handig om gebruikt te maken van andere apparatuur bijvoorbeeld een externe microfoon. De specialist op het gebied van externe microfoons is Phonak. Bij DE JONG audiciens is alles op dit gebied te verkrijgen.

MUZIEK

Als u de muziek niet meer goed kunt horen kan dit komen doordat het gehoor achteruit gegaan is. Als u al hoortoestellen draagt heeft het vaak met de instellingen te maken of de muziek goed klinkt of niet. Wij zien dat veel hoortoestellen voor muziek niet goed staan ingesteld. Met twee audiciens die conservatorium hebben gedaan heeft dit onze speciale belangstelling en zoeken we graag naar de oplossing van dit probleem.

GEZELSCHAP

Dit is het meest bekende probleem van het achteruit gaan van de oren. Een van de eerste dingen waar u tegen aan loopt is het verstaan in gezelschap. Als het gehoor in de hoge tonen wat afneemt hoort u wel dat er gesproken wordt maar u verstaat het niet meer. Met een hoortoestel kunt u dit probleem verhelpen. en wordt het weer mogelijk om te verstaan in gezelschap. De technieken zijn de laatste jaren erg vooruit gegaan op dit gebied. Maak gerust een afspraak om de mogelijkheden te bespreken. Samen met u vinden wij de oplossing.

AANGEBOREN SLECHTHOREND

De aangeboren slechthorendheid is bijna altijd een bijzonder hoorverlies. De standaard instellingen van de fabrikant zullen u niet optimaal helpen. Het instellen van de hoortoestellen vereist daarom kennis en vakmanschap. Het uiteindelijke resultaat zal zijn dat u weer zo goed als mogelijk kunt verstaan.

FIETS/AUTO

Als u het verkeer niet meer hoort en schrikt als een auto of bromfiets al naast u is voordat u hem gehoord heeft kunt u het best een hoortest laten maken. Het hoorverlies kan ervoor zorgen dat u zich niet meer goed kunt oriënteren in het verkeer en dat u de geluiden van achteren niet meer goed hoort. Wij zullen zorgen dat u weer veilig de weg op kunt. Samen met u vinden wij het hoortoestel wat bij u past

OUDERDOM

Met het ouder worden slijt ons gehoor. Vaak gaat dit sluipender wijs en attendeert uw omgeving u erop dat u het niet meer verstaat. U vindt dan dat ze mompelen of niet duidelijk articuleren maar doordat het gehoor in de hoge tonen afneemt kunt u het niet meer onderscheiden. U heeft gelijk dat de omgeving mompelt en de omgeving heeft gelijk dat u het niet meer verstaat. Een hoortoestel is dan de oplossing. U zult merken dat de omgeving niet meer mompelt en u kunt gewoon het gesprek weer volgen.

TELEVISIE

Heel vaak is televisie een indicatie voor het gehoor. Als u de televisie harder moet zetten om het te verstaan dan is het gehoor in de hoge tonen wat minder. Er zijn twee oplossingen mogelijk. U kunt hoortoestellen proberen en dat kan de oplossing zijn maar als u dat niet wilt kan een koptelefoon heel goed helpen. U hoeft dus niet meteen aan hoortoestellen. Laat u voorlichten over de mogelijkheden.

                                                              

Maak een Afspraak